Biodiversity of Microorganism Cattle Rumen Content in the Manufacture of Rations of Broiler with Local Based Substance

Mustafa Kamal, Muhar Hidayatullah, Yulizar Yulizar, Hafizuddin Hafizuddin, Suryani Suryani, Yusmadi Yusmadi

Sari


ABSTRACT

 

The aim of this study was to isolate and identify the types of microorganisms cow rumen contents in the manufacture of broiler rations local based subtance. Research using 160 broiler chickens (CP 707), grouped into 4 groups of 4 treatments and 4 replicates (4x4) where each replication comprised 10 chickens to be 16 experimental units. Cages used are litter system (box) with a size of 2.0 x 2.5 meters. For rice husk board awarded 40 watt electric light also comes where food and drink. Food and beverages provided ad libitum. The research data on the treatment of  feeding  analyzed  using  ANOVA  test.  While  data  on  qualitative  and  quantitative  research  on  microbial examination was reported descriptively. Results obtained for the weight gain is no different. For biodiversity of microorganisms in the treatment of R0, R1, R2, and R3, respectively Bacillus sp and Staphycoccus sp; Coliform sp, Bacillus sp, and Staphycoccus sp; Coliform sp, Bacillus sp, and Staphycoccus sp; Coliform sp, Bacillus sp, Staphycoccus sp.

 

Key words: local based subtance, broiler, rumen, microorganisms, biodiversity


Teks Lengkap:

PDF

Referensi


DAFTAR PUSTAKA

Budiansyah, A. 2010. Aplikasi Cairan Rumen Sapi sebagai Sumber Enzim, Asam Amino, Mineral dan Vitamin pada Ransum Broiler Berbahan Pakan Lokal. Disertasi. Institut Pertanian Bogor, Bogor

Barnet A.F.G, and Matoba T. Nair, B.M. 1961.

Reaction in Rumen. Edward Arnold. Pub. Ltd. London.

[Ditjennak] Direktorat Jenderal Peternakan

Depatemen Pertanian. 2010. Statistik

Peternakan. http://www.ditjennant.go.id ( 14

November 2012)

Fauzana, NA. 2008. Pemanfaatan Isi Rumen Dari

Limbah Rumah Potong Hewan Sebagai Bahan

R3 Staphycoccus sp

Dari penelitian ini, keanekaragaman mikroorganisme sangat berbeda dengan hasil penelitian Jusmaldi (2002), dimana pada isi rumen sapi diteumukah protozoa simbion sebayak 16 genus, 60 spesies dan

forma. Hal tersebut berbeda dengan penelitian ini dikarenakan isi rumen yang digabukan sedikit persentasenya dengan ransum ayam broiler telah diolah menjadi

pakan ayam broiler dengan masing-masing perlakuan (R0 = 0%, R1= 4%, R2 = 6% dan

Jusmaldi. 2002. Keanekaragaman Protozoa Simbion dalam Rumen Sapi dan Kerbau Lumpur di Sumatera Barat. Tesis. Sekolah Pascasarjana IPB. Bogor

Mattjik, A.A, Sumertajaya, I.M. (2006).

Perancangan Percobaan. Jilid ke-1. IPB Press,

Bogor.

Murni, S. 2003. Aktivitas Enzim Cairan Rumen Pada

Bebrapa Bahan Pakan Dan Pengaruhna Terhadap Performans Broiler Yang Diberi Ransum Berbahan Baku Singkong. Skripsi. Institut Pertanian Bogor.

Murni, R, Suparjo, Akmal, Ginting, B.L. 2008. Buku Ajar Teknologi Pemamfaatan Limbah untuk Pakan. Laboratorium Makanan Ternak. Fakultas Peternakan Universitas jambi, Jambi.

Pamungkas, W., D. Jusadi, dan NBP. Utomo. 2012.

Uji Efektivitas Penambahan Enzim Cairan Rumen Domba Terhadap Penurunan Serat Kasar Dan Nilai Kecernaan Bungkil Kelapa Sawit Sebagai Pakan Benih Ikan Patin Siam (Pangasius Hypopthalmus). Balai Penelitian Pemuliaan Ikan, Subang, Jawa barat.

Pantaya, D, Nahrowi, Sofyan L.A. 2005.

Penambahan enzim cairan rumen pada pakan

berbasis wheat pollard dengan proses pengolahan

steam pelleting pada performans broiler. Med. Ked. Hewan. 21(1): 353-368.

Priyono, 2009. Rumen Pada Ternak Ruminansia

URL: http:// priyonoscience.blogspot.com/

/05/rumen-pada-ternak-ruminansia.html)

(25/04/2010).


Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.