Biodiversity of Microorganism Cattle Rumen Content in the Manufacture of Rations of Broiler with Local Based Substance
Sari
ABSTRACT
The aim of this study was to isolate and identify the types of microorganisms cow rumen contents in the manufacture of broiler rations local based subtance. Research using 160 broiler chickens (CP 707), grouped into 4 groups of 4 treatments and 4 replicates (4x4) where each replication comprised 10 chickens to be 16 experimental units. Cages used are litter system (box) with a size of 2.0 x 2.5 meters. For rice husk board awarded 40 watt electric light also comes where food and drink. Food and beverages provided ad libitum. The research data on the treatment of feeding analyzed using ANOVA test. While data on qualitative and quantitative research on microbial examination was reported descriptively. Results obtained for the weight gain is no different. For biodiversity of microorganisms in the treatment of R0, R1, R2, and R3, respectively Bacillus sp and Staphycoccus sp; Coliform sp, Bacillus sp, and Staphycoccus sp; Coliform sp, Bacillus sp, and Staphycoccus sp; Coliform sp, Bacillus sp, Staphycoccus sp.
Key words: local based subtance, broiler, rumen, microorganisms, biodiversity
Teks Lengkap:
PDFReferensi
DAFTAR PUSTAKA
Budiansyah, A. 2010. Aplikasi Cairan Rumen Sapi sebagai Sumber Enzim, Asam Amino, Mineral dan Vitamin pada Ransum Broiler Berbahan Pakan Lokal. Disertasi. Institut Pertanian Bogor, Bogor
Barnet A.F.G, and Matoba T. Nair, B.M. 1961.
Reaction in Rumen. Edward Arnold. Pub. Ltd. London.
[Ditjennak] Direktorat Jenderal Peternakan
Depatemen Pertanian. 2010. Statistik
Peternakan. http://www.ditjennant.go.id ( 14
November 2012)
Fauzana, NA. 2008. Pemanfaatan Isi Rumen Dari
Limbah Rumah Potong Hewan Sebagai Bahan
R3 Staphycoccus sp
Dari penelitian ini, keanekaragaman mikroorganisme sangat berbeda dengan hasil penelitian Jusmaldi (2002), dimana pada isi rumen sapi diteumukah protozoa simbion sebayak 16 genus, 60 spesies dan
forma. Hal tersebut berbeda dengan penelitian ini dikarenakan isi rumen yang digabukan sedikit persentasenya dengan ransum ayam broiler telah diolah menjadi
pakan ayam broiler dengan masing-masing perlakuan (R0 = 0%, R1= 4%, R2 = 6% dan
Jusmaldi. 2002. Keanekaragaman Protozoa Simbion dalam Rumen Sapi dan Kerbau Lumpur di Sumatera Barat. Tesis. Sekolah Pascasarjana IPB. Bogor
Mattjik, A.A, Sumertajaya, I.M. (2006).
Perancangan Percobaan. Jilid ke-1. IPB Press,
Bogor.
Murni, S. 2003. Aktivitas Enzim Cairan Rumen Pada
Bebrapa Bahan Pakan Dan Pengaruhna Terhadap Performans Broiler Yang Diberi Ransum Berbahan Baku Singkong. Skripsi. Institut Pertanian Bogor.
Murni, R, Suparjo, Akmal, Ginting, B.L. 2008. Buku Ajar Teknologi Pemamfaatan Limbah untuk Pakan. Laboratorium Makanan Ternak. Fakultas Peternakan Universitas jambi, Jambi.
Pamungkas, W., D. Jusadi, dan NBP. Utomo. 2012.
Uji Efektivitas Penambahan Enzim Cairan Rumen Domba Terhadap Penurunan Serat Kasar Dan Nilai Kecernaan Bungkil Kelapa Sawit Sebagai Pakan Benih Ikan Patin Siam (Pangasius Hypopthalmus). Balai Penelitian Pemuliaan Ikan, Subang, Jawa barat.
Pantaya, D, Nahrowi, Sofyan L.A. 2005.
Penambahan enzim cairan rumen pada pakan
berbasis wheat pollard dengan proses pengolahan
steam pelleting pada performans broiler. Med. Ked. Hewan. 21(1): 353-368.
Priyono, 2009. Rumen Pada Ternak Ruminansia
URL: http:// priyonoscience.blogspot.com/
/05/rumen-pada-ternak-ruminansia.html)
(25/04/2010).
Refbacks
- Saat ini tidak ada refbacks.